Aspartam to syntetyczny zamiennik cukru spożywczego

Cukier znajduje się w bardzo wielu wyrobach spożywczych. Producenci dodają go z wielu powodów. Jednym z nich jest zamiłowanie konsumentów do słodkiego smaku. W efekcie dzisiaj nawet przetwory mleczne muszą być słodkie, gdyż inaczej dzieci nie chcą ich jeść.

Słodki i bez kalorii

Dostawcy znakomicie znają gusta swoich klientów. Dostosowują swoje produkty do oczekiwań nabywców. W związku z tym dzisiaj nawet sok pomidorowy, kefir i maślanka są dostępne w wersji smakowej. Gdyby producenci nie dodawali cukru do oferowanego przez siebie asortymentu, nie zarabialiby. Ludzie nie chcieliby jeść ich wyrobów.

W kontekście słodzenia żywności należy jednak uwzględnić zalecane dobowe spożycie wartości odżywczych. By nasze organizmy prawidłowo się rozwijały, były silne i optymalnie funkcjonowały, musimy spożywać określone produkty. Tutaj koło się zamyka.

Problem w tym, że nadmiar cukru w diecie rodzi poważne zagrożenie dla konsumentów. Na szczęście dzisiaj można je w miarę bezboleśnie zminimalizować. Wystarczy przestawić się na wyroby słodzone aspartamem, a nie sacharozą (cukrem spożywczym).

Aspartam jest bardzo słodki – od 180 do 200 razy bardziej niż cukier. Wystarczy więc niewielka jego ilość, żeby uzyskać optymalny smak. Słodzik nie wywołuje jednak negatywnych konsekwencji, do jakich prowadzi zbyt duża ilość sacharozy.

Po tę syntetycznie wytwarzaną substancję mogą sięgać niemal wszyscy, także osoby z cukrzycą, matki w ciąży, kobiety karmiące. Jedynie chorzy na fenyloketonurię muszą unikać sztucznego środka słodzącego.

One Comment

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Aspartam – tajemnica słodyczy i obniżonej kaloryczności

Przyzwyczailiśmy się już, że kupowana przez nas żywność zawiera jakieś dodatki. Jest ich całkiem sporo. Im bardziej przetworzony produkt, tym...

Zamknij