Aspartam – tajemnica słodyczy i obniżonej kaloryczności

Przyzwyczailiśmy się już, że kupowana przez nas żywność zawiera jakieś dodatki. Jest ich całkiem sporo. Im bardziej przetworzony produkt, tym więcej składników tego typu zawiera. Ich działanie jest różne. Zwykle wydłużają termin przydatności i poprawiają smak wyrobu.

Szkodzi czy nie?

Jednym z najczęściej używanych dodatków jest aspartam. To organiczny związek chemiczny wynaleziony w 1965 roku. Ma postać białego, krystalicznego proszku.

Od 33 lat wykorzystuje się go w produkcji żywności, od 31 dodaje do napojów. Oprócz tego jest używany jako słodzik. Jednak w porównaniu do zwykłego cukru jest o wiele mniej kaloryczny i o wiele słodszy (200 razy). W przeciwieństwie do niego jest też bezpieczny dla diabetyków. Jego IG wynosi 8. Spożycie aspartamu jako słodzika nie spowoduje więc reakcji insulinowej.

Znikoma kaloryczność sprawiła, że związek ten jest chętnie wykorzystywany przez producentów produktów dietetycznych. Dzięki niemu można obniżyć wartość energetyczną wyrobu, nie pogarszając jego walorów smakowych. Jak wiadomo, produkty z małą zawartością tłuszczu zazwyczaj nie przypadają do gustu tym, którzy się odchudzają. Aspartam rozwiązuje ten problem.

W internecie panuje opinia, że aspartam szkodzi. Na różnych forach i w serwisach branżowych można znaleźć informacje, że aspartam to trucizna, bardzo niebezpieczna dla zdrowia substancja, dlatego należy unikać produktów ją zawierających.

Istnieją jednak badania, które zaprzeczają tym twierdzeniom. Wynika z nich, że spożywany w umiarkowanych ilościach aspartam nie szkodzi zdrowiu.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Czy warto zostać stomatologiem?

Zawód stomatologa stał się bardzo powszechny. Uczelnie medyczne na terenie całego kraju przeżywają istne oblężenie. Studentów jest cała masa, a...

Zamknij